Bun venit tuturor! Inregistreaza-te pentru a comenta serialele in curs de difuzare,dar si pt. ati spune parerea in legatura cu serialele si cultura Coreeana si nu numai!Respecta si vei fi respectat/a!

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Bun venit tuturor! Inregistreaza-te pentru a comenta serialele in curs de difuzare,dar si pt. ati spune parerea in legatura cu serialele si cultura Coreeana si nu numai!Respecta si vei fi respectat/a!
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

4.Marele Rege Sejong(1418-1450)

3 participanți

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

14.Marele Rege Sejong(1418-1450) Empty 4.Marele Rege Sejong(1418-1450) Sam Apr 16, 2011 5:46 am

Gaby

Gaby
AdminFondator

Marele rege Sejong (1397-1450) a fost al patrulea rege al dinastiei, si singurul monarh al acestei dinastii onorat cu titulatura de Dae Wang(Mare Rege).

Viata
Sejong a fost al treilea fiu al regelui Taejong.Cand avea 12 ani a devenit Marele Print Chungnyeong si s-a insurat cu fiica lui Shim On din Cheongchun,cunoscuta sub numele de doamna Shim si mai tarziu sub titulatura de regina consoarta Soheon.
Ca tanar print,Sejong a excelat in studii,si era favorizat de tatal sau mai mult decat cei doi frati mai mari ai sai.
Ascensiunea sa la tron a fost diferita de cea a celorlalti regi.Fratele sau cel mai mare,printul Yangnyeong,vazandu-se lipsit de virtutiile si calitatile necesare unui rege,credea ca Sejong este destinat sa devina rege.Credea ca impreuna cu celalalt frate,printul Hyoryeong aveau datoria de al face rege pe fratele lor mai mic.Dar s-au purtat intr-un mod badaran in cadrul curtii regale,incercand sa-l faca rege pe Sejong,si ajung sa fie izgoniti din capitala.Intr-un final,incercarea lor il aseaza pe Sejong pe tron.Fratele sau cel mare devine un pustnic si traieste in munti,iar celalalt se duce la un templu budist si devine calugar.

In august 1418 Taejong abdica,iar Sejong poate urca pe tronul pe care fratii sai si-au dorit atat de mult sa-l vada.Totusi,Taejong mai pastreza putere la curte,in special in ceea ce privea fortele armate,pana moare in 1422.

Intarirea fortelor militare in Coreea
Regele Sejong a fost un strateg militar foarte eficient.In mai 1419,sub sfatul si indrumarea tatalui sau,s-a imbarcat in Expeditia Gihae,telul final al expeditiei militare fiind scaparea de piratii japonezi care operau in afara Tsushimei.

In timpul expeditiei,243 de japonezi sunt ucisi,altii 110 sunt capturati in lupta iar 180 de soldati coreeni pier de asemenea.De altfel 146 de chinezi si 8 coreeni rapiti de japonezi,sunt eliberati.
La granita de nord Sejong a stabilit patru forturi si sase posturi care sa protejeze oamenii de nomazii manciurieni care locuiau in Manciuria.A creat de asemenea diverse reglementari militare care sa intareasca siguranta regatului.Tot in acele timpuri s-a dezvoltat tehnologia de razboi,printre care praful de pusca sau sageti.
In 1433,Sejong il trimite pe generalul Kim Jong-seo la granita de nord pentru ai invinge pe manciurieni.Campania generalului a cucerit diverse castele si a restaurat teritoriul Coreean,in ziua de azi granita dintre Coreea de Nord si China.

Stiinta si tehnologie
Sejong este creditat cu inventii tehnologice in timpul domniei sale.
In timpul domniei sale,Jang Yeong Sil,devine cunoscut ca un proeminent inventator,fiind in tinerete un ganditor intelept si creativ.Totusi Jang se afla jos pe scara sociala.Taejong,tatal lui Sejong observa aptitudinile lui Jang si il cheama la curtea regala.Inventatorul primeste o pozitie in guvern si fonduri pentru inventiile sale,dar oficialii protesteaza deoarece,credeau ei,o persoana cu o pozitie sociala joasa nu avea voie sa se ridice printre nobili.Sejong insa credea ca Jang merita tot suportul pentru abilitatile sale,iar acesta a ajuns sa creeze designul pentru ceasuri pe apa(Vezi recenzia Borugak Jagyeongnu,), sfere armilare si ceasuri solare.
4.Marele Rege Sejong(1418-1450) 2d6wqpv

Totusi,mare sa inventie a venit in 1422,si a fost primul pluviometru din lume(un instrument folosit de meteorologi pentru a aduna si masura cantitatea de apa dintr-o perioada);totusi acesta nu a supravietuit timpului,din moment ce cel mai vechi pluviometru din Asia de Est existent este unul facut in 1770,in timpul lui Yeongjo,care a dorit sa reinvie timpurile glorioase ale domniei lui Sejong si a dat ordin sa fie facut unul nou dupa modelul vechi din cronicile erei lui Sejong.
Sejong a mai dorit de asemenea sa reformeze calendarul coreean care la timpul acela se baza pe latitudinea capitalei chineze.Asadar,pentru prima oara in istoria coreeana,regele i-a pus pe astronomi sa creeze un calendar bazat pe latitudinea capitalei Coreei, Seul.Acest nou sistem a permis astronomilor sa prezica destul de precis eclipsele solare sau de luna.

In domeniul medicinei traditionale, doua tratate importante au fost scrise in timpul domniei lui.Acestea erau: Hyangyak chipsongbang si Uibang yuchwi,ele reprezentand conform spuselor istoricului Kim Yung Sik eforturile coreenilor de a dezvolta propriul lor sistem de cunostinte medicale,separat de cel chinez.

Literatura
Sejong a sprijinit literatura si a incurajat inaltii oficiali si invatatii sa studieze la curtea regala.A supravegheat si chiar participat la crearea limbii scrise,Hangul,anuntand-o poporului prin Hunminjeongeum.
4.Marele Rege Sejong(1418-1450) Kcxr80
Hangul
Sejong depindea de productia agricola a fermierilor,si le-a permis sa plateasca taxele in functie de fluctuatile economiei. Datoria acestui lucru, fermierii puteau sa nu-si mai faca atat de multe griji pentru taxe si sa se concentreze pe muncitul pamantului,pentru a-si putea vinde recoltele si a trai.Odata palatul regal a avut un surplus semnificativ de alimente iar regele Sejong le-a distribuit taranilor saraci si fermierilor care aveau nevoie de ele.Vrand sa ajute fermierii,in 1429 a creat un manual numit Nongsa chiksol,manual care continea informatii despre tehnicile de agricultura,cum ar fi plantarea,recoltarea si chiar tratamentele aplicate solului, adunate de oamenii de stiinta din diferite regiuni ale tarii.

Desi majoritatea oficialilor guvernamentali si a aristocratilor se opuneau folosirii alfabetului Hangul,oamenii din clasa de jos s-au bucurat deoarece devenisera stiutori de carte si puteau comunica intre ei prin scris.
De asemenea Sejong a scris el insusi carti,cele mai semnificative fiind:
Yongbi Eocheon Ga (Cantecele dragonilor zburatori,1445), Seokbo Sangjeol (Episoade din viata lui Buddha,1447), Worin Cheon-gang Jigok (Cantece ale lunii stralucind peste o suta de rauri,1447) si referintele Dongguk Jeong-un (Dictionar de pronuntie sino-coreeana,1447).

In 1420 Sejong instituie Jiphyeonjeon, sau Sala merituosilor la Palatul Gyeongbokgung, in care erau inclusi invatati alesi de rege. Acestia au participat la diverse indatoriri,cea mai cunoscuta fiind compilatia Hunminjeongeum prin care sistemul Hangul a fost formulat intaia oara.

Moartea si mostenirea
Sejong a murit in urma unor complicatii ale diabetului la varsta de 54 de ani si a fost ingropat la Mausoleumul Yeong,in Yeoju,provincia Gyeonggi, in 1450.Succesorul sau a fost primul sau fiu,Munjong,dar Sejong si-a dat seama ca fiul sau fiind bolnav nu va trai mult,asa ca,pe patul de moarte i-a rugat pe invatatii Salii merituosilor sa aiba grija de nepotul sau,Danjong.

Cum era de asteptat,Munjong moare la doi ani dupa ascensiune,iar Danjong devine al saselea rege la varsta de 12 ani.In cele din urma,al doilea fiu al lui Sejong, Sejo uzurpa tronul in 1455, detronandu-l pe Danjong.Cand sase dintre invatati,cunoscuti si sub numele de Sase invatati martiri au fost implicati intr-un complot prin care doreau sa-l reinstaleze pe Danjong ca rege,Sejo desfinteaza Sala merituosilor,il executa pe Danjong si pe multi alti invatati care l-au servit pe Sejong.

Sejong a avut 10 consoarte si 24 de copii.
Strada Sejongno si Centrul de Arte Sejong,ambele localizate in Seul au primit numele regelui,iar pe bancnota de 10,000 de woni este reprezentat chipul sau.
4.Marele Rege Sejong(1418-1450) 2qki5ht

https://fani-coreea.forumgratuit.ro

24.Marele Rege Sejong(1418-1450) Empty Re: 4.Marele Rege Sejong(1418-1450) Mier Iul 27, 2011 10:30 am

Ha Ni

Ha Ni
Infirmiera regala
Infirmiera regala

Uau!24 de copii!

34.Marele Rege Sejong(1418-1450) Empty Re: 4.Marele Rege Sejong(1418-1450) Mar Aug 30, 2011 12:59 pm

AhHyo

AhHyo
Pictorita

foarte multi!

Continut sponsorizat



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Subiecte similare

-

» 3.Regele Taejong(1400-1418)

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum