ARANJAREA MESEI:
Este unul din aspectele cele mai importante ale bucatariei coreene.Este unic atat ca selectie a felurilor de mancare,cat si ca forma de prezentare.
Diferita de bucataria vecinilor,in cea coreeana,mancarurile se servesc simultan nu consecutiv.
Meniul traditional ( hanjungsik),contine un numar mare de feluri,astfel incat masa plina aduce a banchet.
Obligatoriu,fiecarei persoane se serveste un vas cu supa si un fel cu orez.
Aranjamentul clasic de tip"bansang" sau "bapsang" se bazeaza pe un bol de orez,ca fel principal.Bolul este acompaniat de o supa,o farfurie cu kimchi si o selectie de garnituri(chup)
Aranjamentul de tip "myunsang" se bazeaza,ca fel principal,pe taitei.
Punerea mesei cere ca pentru fiecare persoana sa existe un vas cu orez, in stanga si un vas cu supa,in dreapta,asezate in fata.
In spatele acestora urmeaza un rand ce contine sosuri si kimchi.Urmeaza garniturile asezate pe laterale.Ganiturile calde stau pe flancul drept,cele reci pe flancul stang.
Daca sunt servite feluri comune ca tocanele( chige) si taiteii,vasele acestora se aranjeaza in centrul messei.
Langa fiecare bol cu supa se aseaza o lingura si o pereche de betisoare.Tacamul cel mai folosit in servire este lingura si nu betisoarele.Orezul,supa si tocanele se servesc cu lingura.Betisoarele sunt folosite la garniturile fara sos.Lingura si betisoarele nu se utilizeaza simultan.
Mancarea coreeana se serveste in vase mai mari si grele,fata de Japonia si China,unde sunt folosite vase mici,ca sa fie apropiate de gura in timp ce se mananca.
Este unul din aspectele cele mai importante ale bucatariei coreene.Este unic atat ca selectie a felurilor de mancare,cat si ca forma de prezentare.
Diferita de bucataria vecinilor,in cea coreeana,mancarurile se servesc simultan nu consecutiv.
Meniul traditional ( hanjungsik),contine un numar mare de feluri,astfel incat masa plina aduce a banchet.
Obligatoriu,fiecarei persoane se serveste un vas cu supa si un fel cu orez.
Aranjamentul clasic de tip"bansang" sau "bapsang" se bazeaza pe un bol de orez,ca fel principal.Bolul este acompaniat de o supa,o farfurie cu kimchi si o selectie de garnituri(chup)
Aranjamentul de tip "myunsang" se bazeaza,ca fel principal,pe taitei.
Punerea mesei cere ca pentru fiecare persoana sa existe un vas cu orez, in stanga si un vas cu supa,in dreapta,asezate in fata.
In spatele acestora urmeaza un rand ce contine sosuri si kimchi.Urmeaza garniturile asezate pe laterale.Ganiturile calde stau pe flancul drept,cele reci pe flancul stang.
Daca sunt servite feluri comune ca tocanele( chige) si taiteii,vasele acestora se aranjeaza in centrul messei.
Langa fiecare bol cu supa se aseaza o lingura si o pereche de betisoare.Tacamul cel mai folosit in servire este lingura si nu betisoarele.Orezul,supa si tocanele se servesc cu lingura.Betisoarele sunt folosite la garniturile fara sos.Lingura si betisoarele nu se utilizeaza simultan.
Mancarea coreeana se serveste in vase mai mari si grele,fata de Japonia si China,unde sunt folosite vase mici,ca sa fie apropiate de gura in timp ce se mananca.