Bun venit tuturor! Inregistreaza-te pentru a comenta serialele in curs de difuzare,dar si pt. ati spune parerea in legatura cu serialele si cultura Coreeana si nu numai!Respecta si vei fi respectat/a!

Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Despre Bucatarie

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 Despre Bucatarie la data de Sam Apr 09, 2011 7:33 am

Gaby

avatar
AdminFondator
Mancarea Coreeana

Mancarea coreeana este speciala, exotica si are un gust inconfundabil. Savoarea
care o face sa urce pana si in topul preferintelor celor mai exigenti degustatori este
data de condimente si de legume fermentate. Sosul de soia, ardeiul rosu, ceapa verde, pasta de fasole, usturoiul, ghimbirul, susanul, mustarul, otetul sau vinul sunt combinate, parca, dupa formule magice, reusind sa ridice comuna operatiune de gatit la rangul de arta culinara.

Coreenii mananca foarte multe legume si evident… orez. Mancarea facuta exclusiv
din legume se numeste „namool” si este de doua feluri: „saengche” (preparatele crude si reci) si „bok-eum” (preparatele fierte si calde). In mod traditional, o masa la coreeni contine orez, supa, tocana, friptura, salata, legume sau carne fierte, peste marinat, Doenjang (paste fermentate de soia) si Gochujang (paste groase din soia cu ardei iute). Mesenii au de unde alege. Ei bine, nu ar trebui sa iti faci griji ca nu mai ai voie sa mananci doua zile dupa o masa in stil coreean, pentru ca mancarea este foarte sanatoasa, moderata in calorii si are putine grasimi. Totusi, aceste bunatati sunt oarecum „umbrite”, cand vine vorba despre preparatele bazate pe legume fermentate.

Mancare fermentata

Pentru noi, europenii, nu suna prea bine alaturarea celor doi termeni „mancare fermentata”, dar in realitate aceste merinde nu sunt decat legume murate intr-un alt mod. Kimchi este una dintre mancarurile coreene fermentate, cu vechime de peste trei milenii. In general, legumele si pestele sunt conservate cu sare. Principiul fermentarii este similar murarii, doar ca muraturile, de exemplu, contin multe acetobacterii, iar kimchi are mai multe bacterii acidolactice, care au un alt gust. Sunt aproape 200 de tipuri de kimchi, care difera in functie de materia prima: varza, ridichi albe, castraveti, alge, praz si de modul de preparare: saramura, sos de soia, otet, drojdie sau lichior de orez. Legumele sunt stocate sub pamant in vase de ceramica. Varza „kimchi” este cel mai cunoscut fel de mancare coreean la nivel mondial. La aceasta extraordinara publicitate au contribuit atat gustul distins, cat si coreenii care au dedicat un intreg muzeu varzei „kimchi” si a mancarii fermentate, in Seul. Kimchi este asezonat cu piper sau usturoi. Este servit cu orice ocazie, cu muraturi. Kimchi nu este doar gustos, ci si foarte sanatos, pentru ca este plin de fibre si de vitamina C.



Vezi profilul utilizatorului http://fani-coreea.forumgratuit.ro

2 Re: Despre Bucatarie la data de Sam Apr 09, 2011 7:42 am

Gaby

avatar
AdminFondator
Bucataria coreeana are mari influente chinezesti si japoneze.
Este o bucatarie extrem de abundenta si iute foc!
Se bazeaza pe consumul de orez,legume,taitei,tofu,peste,alge si carne (pui,porc,vita).
Mancarea este asezonata predominant cu usturoi,ghimbir,sos de soia,ceapa verde si ulei de susan,plus un dozaj atent de zahar si otet de orez.
In mancarea coreeana,semintele de susan sunt intotdeauna prajite inainte de a fi adaugate in mancare,pentru a li se intensifica aroma.
Din China si Japonia au adoptat principiul celor cinci gusturi-dulce,acru,iute,sarat si amar.
Prepararea mancarurilor coreene consuma mult timp cu taiatul,feliatul si tocatul ingredientelor.
Pentru amestecarea ingredientelor in marinata ,a batutului oualor coreeni folosesc mainile.


INGREDIENTELE DE BAZA:

OREZUL- se serveste in mancaruri,dar si separat,preparat simplu.este baza pentru deserturi.Orezul preferat este cel cu bob mediu (lipicios).Din orez se obtin si taiteii,tot el este fermentat pentru prepararea bauturilor alcoolice.

LEGUMELE si alte vegetale - se servesc simple sau gatite,foarte des condimentate.Se obisnuieste in multe cazuri fermentarea acestora,ex:varza (kimchi).

PESTELE si FRUCTELE DE MARE- se servesc fripte sau fierte,uneori introduse in supe.

CARNEA - se consuma masiv,in orice anotimp fripta,fiarta,in diferite combinatii.

FELURI DE MANCARE:

KIMCHI - este emblema bucatariei coreene,considerata cea mai sanatoasa mancare coreeana.Este o garnitura din varza si ardei iute,tinuta la fermentare cateva luni,in vase de lut.Contine vitamina C si este bogata in fibre.Uneori se mai folosesc la murat ceapa verde,castraveti,ridichi,dar si pestele,crustaceele,fructele.


BULGOGI - este o specialitate din muschi de vita,taiata felii subtiri,marinata in sos de soia,sos de susan si usturoi,apoi fripta pe gratar si servita alaturi de diferite salate sau cu orez si legume.Se mai gateste si in cratita cu forma de dom,peste un foc de carbuni.Cratita are un canal care prinde sucurile delicioase produse in timpul gatitului.Gatindu-se asa se formeaza o glazura apetisanta deasupra carnii.


NAENGMYEON - un fel rece de mancare pe baza de taietei subtiri,alaturi de vegetale,felii de pere si ou fiert.se serveste in vas de metal.


TTEOK - este un desert din faina de orez,gatita la abur,servita de Anul Nou.



Vezi profilul utilizatorului http://fani-coreea.forumgratuit.ro

3 Re: Despre Bucatarie la data de Sam Apr 09, 2011 7:44 am

Gaby

avatar
AdminFondator
INFLUENTE IN MODUL DE PREPARARE A MANCARURILOR:

CULTURA BUDISTA - incepand cu sec VII intervine in gastronomia coreeana,care conform principiilor ei,interzicea consumul de carne,deci sacrificarea animalelor.Legumele au inceput sa detina rolul principal,mancarea consta in supe,orez si legume,omitand ingrediente ca ceapa si usturoiul.

CONFUCIANISMUL - stransele legaturi culinare cu China,duc la adoptarea unei mari game de condimente,sosuri si paste pentru asezonare.Otetul,melasa,vinul de orez si piperul negru incep sa fie folosite mai des,iuteala mancarurilor provenea de la piperul de Sichuan.

CULTURA MONGOLA - transmisa de chinezi prin diferite tehnici de asezonare si gatire a carnii la gratar,apoi invelirea in frunze vegetale,pentru un adaos de arome.

CULTURA JAPONEZA - in sec XVI, introducerea ardeiului iute,a revolutionat bucataria coreeana.In sec XVIII,se introduc in bucataria coreeana cartofii dulci.

PASTELE DE CONDIMENTE:
DOENJANG - preparata din fasole soia fermentata.
KOCHUJANG - preparata din ardei iuti.

ARMONIA CULORILOR:
Bucataria coreeana traditionala foloseste in cantitati egale,ingrediente rosii,verzi,galbene,albe si negre,pentru un echilibru al dietei,dar si ca un omagiu teoriei celor cinci elemente din filozofia traditionala chineza: lemn,foc,pamant,metal si apa.

Mancarurile coreene au valori Ying si Yang.
Alimentele Yang sunt iuti si picante,stimuleaza organismul,limpezeste mintea.
Alimentele Ying sunt racoroase,calmeaza si hranesc organismul,incalzesc corpul.



Vezi profilul utilizatorului http://fani-coreea.forumgratuit.ro

4 Re: Despre Bucatarie la data de Mier Apr 13, 2011 6:40 am

Serenity

avatar
ModeratorFilme
ModeratorFilme
Foarte interesant
MUltumim pt info Very Happy
Eu nu am gatit pana acum mancare coreeana doar chinezeasca dar am sa incerc sa fac bulgogi



Vezi profilul utilizatorului

5 Re: Despre Bucatarie la data de Mier Apr 13, 2011 9:23 am

Roxy_Yumi

avatar
Administrator
Administrator
ce apetisant rata mancarea
cred ca mi se face foame
Razz

Vezi profilul utilizatorului http://se7enworld.forumcreativ.ro/forum.htm

6 Re: Despre Bucatarie la data de Vin Iun 24, 2011 10:12 am

Ha Ni

avatar
Infirmiera regala
Infirmiera regala
Uau,cum arata mancarea!!!

Vezi profilul utilizatorului

7 Re: Despre Bucatarie la data de Mar Iul 05, 2011 11:43 am

sayong

avatar
ModeratorGeneral
ModeratorGeneral
mi-a atras atentia bucataria in giuvaerul palatului

Vezi profilul utilizatorului http://www.korea.forumgratuit.ro

8 Re: Despre Bucatarie la data de Vin Iul 08, 2011 2:55 am

Serenity

avatar
ModeratorFilme
ModeratorFilme
Si mie la fel



Vezi profilul utilizatorului

9 Re: Despre Bucatarie la data de Dum Iul 10, 2011 4:57 am

sayong

avatar
ModeratorGeneral
ModeratorGeneral
si in yi san am avut o mostra de gatit

Vezi profilul utilizatorului http://www.korea.forumgratuit.ro

10 Re: Despre Bucatarie la data de Sam Oct 22, 2011 7:30 am

virginia69

avatar
Aducatoare de apa
Aducatoare de apa
Sunt o mare iubitoare a preparatelor coreene , sunt minunate ,le mananci si cu ochii nu numai cu gura. Totul arata super!!!

Vezi profilul utilizatorului

11 Re: Despre Bucatarie la data de Mar Noi 15, 2011 7:07 am

virginia69

avatar
Aducatoare de apa
Aducatoare de apa
Asa se explica cum reusesc acesti oameni (coreenii) sa fie atat de energici .inteligenti, frumosi si cu multe calitati , secretul consta in mancarea lor si stilul de preparare minunat .

Pot sa spun ca ii admir neincetat si ii invidiez....

Vezi profilul utilizatorului

12 Re: Despre Bucatarie la data de Dum Ian 22, 2012 10:14 am

Roxy_Yumi

avatar
Administrator
Administrator
si eu ii admir

Vezi profilul utilizatorului http://se7enworld.forumcreativ.ro/forum.htm

13 Re: Despre Bucatarie la data de Dum Ian 22, 2012 10:47 am

anamaria

avatar
Infirmiera regala
Infirmiera regala
Si eu ii admir foarte mult,nu inceteaza sa ma uimeasca,sunt atat de ingeniosi.
Mancarea arata savuros,ce n-as da sa pot gusta si eu din delicatesele acelea apetisante.



Ultima editare efectuata de catre anamaria in Dum Ian 22, 2012 10:48 am, editata de 1 ori

Vezi profilul utilizatorului

14 Re: Despre Bucatarie la data de Dum Ian 22, 2012 10:48 am

Roxy_Yumi

avatar
Administrator
Administrator

Vezi profilul utilizatorului http://se7enworld.forumcreativ.ro/forum.htm

15 Re: Despre Bucatarie la data de Mier Sept 18, 2013 12:15 pm

virginia69

avatar
Aducatoare de apa
Aducatoare de apa
coreenii sunt harnici, energici ,inteligenti ,frumosi,fac totul cu talent si daruire , cred ca de la mancare  se trag aceste calitati...sunny Laughing

Vezi profilul utilizatorului

Continut sponsorizat


Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum