Bun venit tuturor! Inregistreaza-te pentru a comenta serialele in curs de difuzare,dar si pt. ati spune parerea in legatura cu serialele si cultura Coreeana si nu numai!Respecta si vei fi respectat/a!

Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

1.Regele Taejo (1392-1398)

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 1.Regele Taejo (1392-1398) la data de Sam Apr 09, 2011 6:37 am

Gaby

avatar
AdminFondator


Date generale
Regele Taejo al dinastiei Joseon(11 octombrie 1335-24 mai 1408)a domnit intre anii 1392 si 1398;s-a nascut sub numele de Yi Seong-gye,iar apoi a primit numele de Yi Dan.
A fost intemeietorul si primul rege al dinastiei Joseon,dar si figura principala in rasturnarea dinastiei Goryeo.A fost ridicat postum la rang de imparat in 1899 de catre Gojong,imparatul Gwangmu,cel care a proclamat Imperiul Coreean in 1897.
Tatal lui Taejo,Yi Ja-chun a fost oficial mongol, dar de etnie coreeana. Taejo intra in armata Goguryeo si urca in rang,capturand tronul in 1392.A abdicat in 1398 in timpul conflictului dintre fiii sai si a murit in 1408.

Domnia
Yi Seong-gye a intemeiat o noua dinastie in 1392-1393 sub numele de Joseon(cu scopul de a reinvia o veche dinastie numita tot Joseon,fondata in urma cu 4000 de ani) si a renumit tara Regatul Marelui Joseon.Aceasta realizare timpurie a noului monarh a imbunatatit relatiile cu China,mai ales ca Yi Seong-gye a refuzat sa atace China pentru raidurile date de banditii chinezi. La scurt timp dupa ascensiunea sa,noul monarh a trimis soli sa informeze dinastia Ming ca o schimbare dinastica a avut loc in Coreea.
In 1394,capitala a fost stabilita la Hanseong(Seul).Dupa ce noua dinastie a fost promulgata si adusa la existenta in mod oficial,Taejo a adus in discutie problema succesorului sau.Desi al cincelea fiu al regelui,cu regina Sineui,Yi Bang-won a asistat cel mai mult la ridicarea tatalui sau la putere,el avea o ura pentru doi dintre aliatii cheie ai regelui,primul ministru Jeong Do-jeon si Nam Eun. Ambele tabere erau constiente de animozitatea reciproca care exista intre ele si se simteau constant amenintate.

Cand a devenit clar ca Bang-won era cel mai vrednic de a accede la tron, Jeong Do-jeon isi foloseste influenta asupra regelui pentru al convinge ca alegerea cea mai buna ar fi fiul pe care Taejo il iubeste cel mai mult,si nu cel pe care il considera cel mai bun pentru regat.
In 1392,cel de al 8-lea fiu al lui Taejo(al doilea fiu al reginei Sindeok),marele print Uian(Yi Bang-seok)este numit printul successor la tron.Dupa moartea subita a reginei,si in timp ce Taejo inca isi plangea a doua sotie,Jeong Do-jeon pune la cale o conspiratie prin care sa-i omoare pe Bang-won si fratii sai pentru a-si asigura chiar el pozitia la curte.
In 1398,auzind de planul primului-ministru,Bang-won pune la cale un raid in palat si il omoara pe Jeong Do-jeon,pe acolitii acestuia,dar si pe cei doi fii ai defunctei regine Sindeok.Suparat ca fiii sai sunt capabili sa se omoare intre ei pentru tron,si extenuat psihic in urma mortii reginei Sindeok,regele Taejo la numit imediat successor pe al doilea sai fiu,Yi Bang-gwa,care avea sa si devina regele Jeongjong.In 1400 Jeongjong abdica in favoarea fratelui sau,Bang-won care devine regele Taejong.
Regele Taejo moare in 1408 in palatul Changdeok. Este ingropat in mormantul Hongneung in orasul Guri.

Familia

Tatal: Yi Ja-chun
Mama: Regina Uihye din clanul Yeongheung Choe

Consorts:
Regina Sin-ui din clanul Anbyeon Han
Regina Sindeok din clanul Goksan Kang
O Concubina din clanul Seong
O Consorta din clanul Wonju Won
Printesa Hwaui din clanul Kim
Printesa Jeonggyeong din clanul Ryu

Copii:
Marele Print Jinan , Primul fiu cu Regina Sin-ui din clanul Anbyeon Han
Marele Print Yeongan , Al Doi-lea fiu cu Regina Sin-ui din clanul Anbyeon Han
Marele Print Ikan , Al Trei-lea fiu cu Regina Sin-ui din clanul Anbyeon Han
Marele Print Hoean , Al Patru-lea fiu cu Regina Sin-ui din clanul Anbyeon Han
Marele Print Jeong-an , Al Cinci-lea fiu cu Regina Sin-ui din clanul Anbyeon Han
Marele Print Deokan , Al Sase-lea fiu cu Regina Sin-ui din clanul Anbyeon Han
Marele Print Muan , Primul fiu cu Regina Sindeok din clanul Goksan Kang
Marele Print Uian , Al Doi-lea fiu cu Regina Sindeok din clanul Goksan Kang
Printesa Gyeongsin , Prima fata cu Regina Sin-ui din clanul Anbyeon Han
Printesa Gyeongseon , Adoua fata cu Regina Sin-ui din clanul Anbyeon Han
Printesa Gyeongsun , Singura fata cu Regina Sindeok din clanul Goksan Kang
Printesa Uiryeong , Singura fata cu concubina din clanul Seong
Printesa Sookshin , Singura fata cu Printesa Hwaui din clanul KimVezi profilul utilizatorului http://fani-coreea.forumgratuit.ro

2 Re: 1.Regele Taejo (1392-1398) la data de Mier Iul 27, 2011 10:28 am

Ha Ni

avatar
Infirmiera regala
Infirmiera regala
A fost productiv.

Vezi profilul utilizatorului

3 Re: 1.Regele Taejo (1392-1398) la data de Mar Aug 30, 2011 12:52 pm

AhHyo

avatar
Pictorita
asa e

Vezi profilul utilizatorului

Continut sponsorizat


Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum