Bun venit tuturor! Inregistreaza-te pentru a comenta serialele in curs de difuzare,dar si pt. ati spune parerea in legatura cu serialele si cultura Coreeana si nu numai!Respecta si vei fi respectat/a!

Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Instrumente muzicale coreene(I)

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 Instrumente muzicale coreene(I) la data de Joi Aug 11, 2011 5:20 am

ana_maria_janggeum

avatar
ModeratorFilme
ModeratorFilme
Istorie

Gayageum este un instrument cu 12 corzi,desi mai nou se pot confectiona si cu 21 sau mai multe corzi.Este probabil cel mai cunoscut instrument muzical coreean si face parte din familia titerelor.

Potrivit Samguksagi,Istoria celor trei regate coreene,gayageum-ul s-a dezvoltat in jurul secolului 6 in Gaya,confectionat de catre regele Gasil(cunoscut si ca Haji al Daegaya)dupa ce a observat un vechi instrument muzical chinez,un guzheng.Apoi a ordonat unui muzician numit Wu Ruk sa conpuna o melodie care sa poata fi cantata pe respectivul instrument.

Gayageum-ul a fost apoi perfectionat de acesta in timpul domniei regelui Jinheung al Sillei.

Gayageum-ul antic din timpul regelui Gasil a avut mai multe nume,cum ar fi: beopgeum,pungnyu(eleganta),sau jeong-ak(muzica buna).Este de obicei asociat cu muzica de la curtile regale,muzica de camera si melodii lirice,pentru care asigura acompaniamentul.Acest tip de gayageum are un spatiu mai mare intre corzi si cu ajutorul lui se pot canta melodii mai lente cum ar fi Yeongsan-hoesang si Mit-doduri.

Gayageum-ul sanjo se crede ca a evoluat in secolul 19,odata cu aparitia muzicii sanjo.La gayageum-ul sanjo,apropierea dintre corzi si lungimea mai scurta a instrumentului permite muzicianului sa cante tot mai repede pasajele pentru muzica sanjo.Astfel,acest tip de gayageum este cel mai raspandit.Toate gayageum-urile traditionale au corzi facute din matase,dar acestea pot fi confectionate si din nailon.

Constructie

Beobgeum gayageum are o largime de 160 cm,este larg de 30 cm si inalt de 10 cm.Corpul este facut dintr-o singura bucata de lemn paulownia,scobit pe dinautru.

Gayageum-ul sanjo are o largime de 142cm,este larg de 23cm si are 10cm inaltime.Are placa de sunet facuta din lemn de paulownia,dar foloseste un lemn mai tare,cum ar fi lemnul de castan sau nuc pentru margini si spate.

Pe placa de sunet,Anjok(podulete mobile)sustin corzile.Aceste podulete pot fi mutate pentru a ajusta reglarea.Corzile intra in partea de sus a instrumentului,iar sub sunt Tolgae(ca niste cuie).La celalalt capat,corzile sunt legate de alte cuie,intra prin niste gauri,fiind apoi prinse intr-o bobina.

Mana stanga este folosita pentru a presa corzile,iar prin miscarea degetelor se pot face o mare varietate de miscari,cum ar fi scuturare sau indoire.Mana dreapta este utilizata in ciupirea corzilor.Tonul gayageum-ului este moale,delicat si subtil.

Sursa:Wikipedia.Vezi profilul utilizatorului

2 Re: Instrumente muzicale coreene(I) la data de Mar Sept 06, 2011 2:45 am

Serenity

avatar
ModeratorFilme
ModeratorFilme
Super
Nu prea stiam multe despre acest instrumentVezi profilul utilizatorului

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum