Bun venit tuturor! Inregistreaza-te pentru a comenta serialele in curs de difuzare,dar si pt. ati spune parerea in legatura cu serialele si cultura Coreeana si nu numai!Respecta si vei fi respectat/a!

Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Festivaluri

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 Festivaluri la data de Mier Iul 06, 2011 3:31 am

Gaby

avatar
AdminFondator
Festivalurile indiene sunt foarte variate,majoritatea religioase. Celebrate de fiecare casă, ele sunt fie naţionale ca Deepavali, toamna sau Holi, primăvara fie regionale ca Pongal în statul Tamil- Nadu sau sărbătoarea Soarelui – Chatt Puja în statul Bihar sau Uttar Pradesh. Ele variază după regiuni dar şi după diferitele religii existente în India : hinduism, islamism, creştinism etc. Totuşi,comunităţile indiene participă atât la propriile sărbători cât şi la cele ale vecinilor. Toate acestea fac din India una din ţările cu cele mai multe zile de sărbători din lume. Numărul de zile de vacanţă observate în şcoli, administraţii, întreprinderi este destul de impresionant. Vacanţele cele mai populare sunt de : Diwali, Holi, Onam, Sankranti, Gudi Padwa, cele 2 Eids, Crăciun şi Vaisakhi. India are 3 perioade de vacanţe naţionale. Se observă oficial alte perioade de vacanţă în state diferite. Practicile religioase fac parte din viaţa cotidiană şi sunt un lucru public.

Dată Nume românescNume local Semnificaţie
14 ianuarie Solstiţiul capricornului Makar sankaranti în Nord, Pongal în SudInaugurează jumătatea luminoasă a anului.
5 zile după luna nouă(luna nagră) din ianuarieA cincea din primăvară Basant PanchamiŞcolarii o venerează pe Sarasvati, zeiţa cunoaşterii.
26 ianuarie Ziua republicii Republic DayAdoptarea Constituţiei indiene.
Luna plină din martie Sărbătoarea culorilor Holi Victoria binelui asupra răului.
15 augustZiua independenţei Independence Day Proclamarea independenţei.
Luna plina din august Sărbătoarea fraţilorRaksh Bandan Întărirea legăturii dintre frate – soră.
Luna nouă din noiembrie Sărbătoarea luminilor Deepavali 5 zile de sărbătoare şi comemorare.
2 octombrie Aniversarea lui Mahatma GandhiGandhi Jayanti Naşterea lui M. K. Gandhi, tatăl ţării.

Vezi profilul utilizatorului http://fani-coreea.forumgratuit.ro

2 Holi la data de Mier Iul 06, 2011 3:35 am

Gaby

avatar
AdminFondator
Holi, sau Holli (în sanscrită होली), este un festival al primăverii sărbătorit de hinduşi, sikh şi alte religii. Este ţinut în principal în India, Nepal, Sri Lanka şi în ţări cu diasporă indiană semnificativă, cum ar fi Surinam, Guyana, Africa de Sud, Trinidad, Regatul Unit, Statele Unite, Mauritius şi Fiji. În statele indiene Bengalul de Vest şi Orissa, este denumit Dolyatra (Doul Jatra) sau Basanta-Utsav („festivalul primăverii”). Cele mai semnificative sărbători Holi sunt cele ţinute în regiunea Braj, în zonele legate de zeul Krishna: Mathura, Vrindavan, Nandagaon şi Barsana. Aceste locuri au devenit atracţii turistice în timpul sezonului de Holi, care durează până la şaisprezece zile.
Principala zi de Holi, denumită şi Dhuli Vandana în sanscrită, precum şi Dhulheti, Dhulandi sau Dhulendi, este sărbătorită de oameni prin aruncarea de pulberi colorate şi de apă colorată unii în alţii. Focurile de tabără se aprind cu o zi înainte, zi denumită Holika Dahan (arderea de Holika) sau Chhoti Holi (micul Holi). Rugurile sunt aprinse în amintirea evadării miraculoase a tânărului Prahlad realizată când demona Holika, sora lui Hiranyakashipu, l-a dus prin foc. Holika a ars, dar Prahlad supus credincios al zeului Vishnu, a scăpat nevătămat din cauza credinţei sale nestrămutate. Holika Dahan este denumit şi Kama Dahanam în sudul Indiei.

Holi este sărbătorit la sfârşitul iernii în ultima zi cu lună plină (Purnima) a lunii Phalguna care cade de regulă în ultima parte a lui februarie sau martie. În 2010, Holi a căzut pe 1 martie iar Holika Dahan pe 28 februarie.
Rangapanchami are loc câteva zile mai târziu într-o zi de Panchami (a cincea zi de la luna nouă), marcând finalul festivalului culorilor.

Vezi profilul utilizatorului http://fani-coreea.forumgratuit.ro

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum